5 herkullista superfoodia

Superfoodeista eli superruuista puhutaan nyt todella paljon ja monesti tuntuu, että näitä superravintorikkaita ruokia suorastaan hypetetään. Esittelemme tässä artikkelissa viisi erityisen herkullista superfoodia, jotka auttavat tukemaan hyvinvointiasi. Nämä superfoodit löytyvät yllättävän läheltä, joten niiden tarjoamat hyödyt kannattaakin ehdottomasti hyödyntää!

1. mustikka

Herkullinen mustikka on yksi Suomen luonnon tarjoamista upeimmista superfoodeista ja edustaa suomalaisten metsien parasta antia! Mustikasta löytyy runsain mitoin ainesosia, jotka hyödyttävät terveyttämme. Mustikassa on runsaasti A-, B- sekä C-vitamiinia, kuituja, kalsiumia ja magnesiumia. Lisäksi mustikoista löytyy antosyaaneja. Ei olekaan ihme, että mustikka on niin kovin suosittu marja suomalaisissa kodeissa! Hyvinä mustikkavuosina kotitalouksissa saadaan kerättyä jopa 15 miljoonaa mustikkalitraa! Lisäksi kaupallisten toimijoiden mustikkasaalis voi nousta jopa yli kolmeen miljoonaan litraan. Vaikka määrät tuntuvat suurilta, jää tästä huolimatta osa mustikkasadosta edelleen metsiin.

2. puolukka

Puolukkaa voidaan pitää kotimaisena terveyspommina, sillä se sisältää terveydelle hyödyllisiä polyfenolisia yhdisteitä, kuten suojaavan vaikutuksen omaavia antioksidantteja. Lisäksi siitä löytyy runsaasti hiven- ja kivennäisaineita, polyfenoliyhdisteitä, mangaania, bioflaviineja ja flavonoideja. Puolukasta saa myös tärkeää kuitua.

3. ruusunmarja

Ruusunmarja on oivallinen C-vitamiinin lähde ja se auttaa boostaamaan immuunipuolustusta. Ruusunmarjaa on saatavilla myös jauheena, jota on näppärä lisätä esimerkiksi smoothien, viilin tai jogurtin joukossa.

4. tyrni

Tyrni on erityisen ravintorikas marja. Se sisältää runsaasta C- ja E-vitamiinia, ravintokuitua ja rasvahappoja, jotka ovat hyödyllisiä ihmisen elimistölle.

5. nokkonen

Myös nokkosta voidaan hyvästä syystä kutsua superfoodiksi ja varsinaiseksi terveyspommiksi! Tämä terveyspommi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja rautaa. Lisäksi siitä löytyy monia muitakin vitamiineja sekä kuituja ja kalsiumia. Nokkosta voidaan käyttää pinaatin tapaan. Se sopii esimerkiksi keittoon ja munakkaisiin. Myös nokkosen keitinvesi kannattaa hyödyntää, sillä se kirkastaa hiuksia.

Käytettäessä nokkosta ruuan raaka-aineena on tärkeää kerätä nokkonen puhtaasta paikasta. Keräyspaikan maa ei saa olla liian rehevää, jotta nokkosessa ei olisi liikaa nitraattia. Esimerkiksi lantakasat ja kompostipaikat ovat huonoja nokkosen keräyspaikkoja juuri tästä syystä. Myöskään teiden varsilta ei kannata nokkosia kerätä, sillä näiltä alueilta kerätyt nokkoset voivat sisältää raskasmetalleja.