Ruuan esillepano – tärkeämpää kuin uskotkaan

Hyvä ruoka luo aina omanlaisensa mukavan tunnelman, josta nauttivat kaikki. Kun ruoka maistuu hyvältä, ovat syöjätkin yleensä hyvällä tuulella ja kokkia kiitellään vuolaasti. Jos tarkoituksena on esimerkiksi järjestää omalle rakkaalleen romanttinen illallinen, on ensiarvoisen tärkeää, että ruoka maistuu hyvältä.

Kannattaa miettiä vaikkapa suomalaista ruokaa. Se ei liioin pyri vakuuttamaan ulkonäöllään, mutta esimerkiksi lohikeitto, kunnon ruisleipä ja leipäjuusto ovat eittämättä monen suosikkeja, joista nauttivat myös ulkomaalaiset pienen suostuttelun jälkeen. Tällaista suomalaista mitäänsanomatonta ruokaa on tosin alettu tuunaamaan eurooppalaisempaan suuntaan, koska sille on kysyntää, mutta visuaaliset ennakkoluulot istuvat syvässä.

Toisaalta, oletko miettinyt miettinyt myös ruuan visuaalista olemusta? Ruuan ulkonäkö on tärkeä osa ateriakokonaisuutta, sillä silmät maistavat ensin. Seuraavana on vuorossa nenä ja sitten vasta kieli. Esimerkiksi Japanissa on aivan yhtä tärkeää, että ruoka näyttää yhtä hyvältä kuin maistuukin. Kun haluat panostaa ruuan näkyvyyteen ja parantaa kokemusta vielä enemmän, kannattaa pitää mielessä kaksi asiaa: miten ruoka laitetaan esille ja missä? Otetaanpa asiasta selvää.

Missä ruoka nautitaan?

Se, missä ruokaillaan vaikuttaa monella tapaa itse kokemukseen: piknikillä vähänkin tuulisella säällä tai siitepölykauden ollessa käynnissä esimerkiksi viinin maistelusta ei tule yhtään mitään, kun luonnon omat hajut ja kontrolloimaton ilmavirta vaikuttavat aistikokemukseen.

Ravintolat ovat panostaneet ruokailusalin visuaaliseen olemukseen oikein kunnolla ja käyneet tarkkaan läpi kaikki yksityiskohdat. Varsinkin à la carte -ravintoloissa tiedetään, että asiakas arvostaa selkeää ja tyylikästä, mutta kuitenkin hillittyä sisustusta. Tämän takia vaikkapa penkeillä tai sohvilla on usein helmalakanat, joiden avulla luodaan yhtenäinen ja selkeä paikka istuskelulle. Lattiaan asti tuleva liina tuo saman tien elegantimman olemuksen istuimelle ja toimii myös vaikkapa sängyllä, ja tätä voit kokeilla itsekin tilaamalla helmalakanan BGA-fi-verkkokaupasta.

Valaistus on myös tärkeä elementti. Kaikissa hienoissa ravintoloissa on se kuuluisa tunnelmavalaistus. Ideana on, että kun näköaisti sumenee pikkuisen, terästyvät haju- ja makuaisti sen verran, että saat ruokailuusi uusia kokemuksia. Oikeanlaisen valaisun löytäminen on tarkkaa puuhaa ja siinä on usein mukana arkkitehti, jotta esimerkiksi tapettien värit ja sohvien helmalakanat pääsevät oikeuksiinsa.

Miten ruoka asetellaan lautaselle?

Jos olet joskus ihmetellyt, miksi ravintolassa tuodaan pieniä annoksia isoilla lautasilla, syy on puhtaasti esteettinen. Huomioi, että nämä lautaset ovat usein melko neutraalin värisiä, kun taas niiden keskellä oleva pieni annos on melko värikäs ja suorastaan taideteos. Näin itse ruoka pääsee loistamaan visuaalisella olemuksellaan paremmin ennen syömistä.

Toinen syy isoihin lautasiin on markkinointi: ravintolat luonnollisesti haluavat sinun syövän enemmän kuin alun perin suunnittelit. Tämän takia yksikään tarjoilija ei myöskään kysy kerralla alku-, pää- ja jälkiruokia. Isoilla lautasilla ihan normaalikokoinen ja täyttävä annos saadaan näyttämään pieneltä, minkä johdosta asiakas alkaa alitajuisesti miettimään, että lähteekö tällä edes nälkä. Tämän jälkeen moni päätyykin tilaamaan esimerkiksi alkukeiton tai jälkiruuan, mikä oli alun perin tarkoitus jättää pois.

Kun ruoka asetetaan lautaselle, on myös tärkeää pyrkiä siihen, että ruokaa on vain siellä, missä sitä kuuluukin olla. Aloittelevan kokin tunnistaa siitä, että esimerkiksi kastikkeen jälkiä on pyritty pyyhkimään pois lautaselta ennen kuin se lähetetään asiakkaalle.