Kuinka tehdä näyttävää ruokaa?

Erityisesti erilaisissa juhlatilaisuuksissa ruoka on usein tilanteen keskiössä, ja paras tapa hurmata omat vieraansa on valmistaa mahdollisimman näyttävää ja visuaalisesti mieleenpainuvaa ruokaa. Ihminen havainnoi maailmaa silmillään ja usein ruoka, joka on visuaalisesti miellyttävää, mielletään myös paremman makuiseksi. Hyvällä ulkonäöllä voi siis tehdä ruoasta myös maistuvampaa.

Ruokaan voi tuoda mukaan erilaisia elementtejä, jotka lisäävät sen näyttävyyttä. Näihin voivat kuulua esimerkiksi erilaiset koristeet, valotikut ja nauhat. Koristeet ja muut elementit ovat muissakin tapauksissa erinomainen lisä ruokiin, sillä niiden avulla voi kiinnittää huomion pois mahdollisista virheistä ja osaa niistä on myös helppo käyttää uudelleen. Koristeissa kannattaa siis panostaa monipuolisuuteen, ja siihen, että ne miellyttävät omaa silmää.

Veistelytaidot käyttöön

Yksi helpoimmista keinoista tehdä ruoasta näyttävää on ottaa omat veistelytaidot käyttöön ja kokeilla erilaista hedelmien leikkausta ja kaiverrusta. Hedelmien veistäminen on todellinen taitolaji, jota monet ammattilaiset ovat harjoitelleet jopa vuosia.

Mikäli hedelmien veistäminen kiinnostaa, kannattaa harjoittelu aloittaa vähitellen, aluksi helpommista kuvioista. Veistämisen ja kaivertamisen tekniikan oppii kyllä, kun löytää itselleen sopivat instrumentit. Oppiminen tapahtuu usein vähitellen, eikä kannata hermostua, mikäli ei heti ensimmäisellä kerralla saa aikaan mestariluomusta. Harjoittelu onnistuu myös muilla materiaaleilla kuin hedelmillä, mikäli tuntuu, että ruokaa menee liikaa hukkaan.

Hyödynnä värejä

Yksi visuaalisuuden tärkeimmistä keinoista on värien oikea käyttö, niiden yhteen sovittaminen ja harmonia värien välillä. Värikäs ruoka kiinnittää helposti huomion ja se näyttää usein ihmisten mielestä myös yksiväristä ruokaa miellyttävämmältä. Esimerkiksi salaatteja tehdessä kannattaa siis hyödyntää värejä mahdollisimman paljon. Erilaisia leikkaustekniikoita voi myös yhdistellä värien kanssa ja sommitella vaikka useita eri värejä keskenään, kooten ruoasta ikään kuin palapelin. Tällainen visuaalinen ruoan esittely saa myös lapset helposti innostumaan kasviksista, jotka mahdollisesti muuten saattaisivat jäädä koskematta.

Leipomistaidot esille

Yksi merkittävimmistä näyttävyyden keinoista on jälkiruoka ja leivonta. Se tarjoaa mahdollisuuden esitellä omia kädentaitojaan mitä erilaisimmin keinoin. Jälkiruoissa voi yhdistää esimerkiksi kaksi edellä mainittua eli kaiverruksen ja värien yhteensovittamisen erilaisilla tavoilla. Hedelmien lisäksi myös suklaasta saa kaiverrettua mitä erilaisimpia kuvioita ja muotoja.

Askarteluun mieltyneet voivat helposti myös askarrella omaan käyttöön erilaisia astioita, joihin suklaata voi sulattaa, ja siitä saa niiden avulla kehitettyä todella monipuolisia kuvioita. Suklaan lisäksi muitakin jähmettyviä materiaaleja, kuten sokeria voi käyttää samaan tarkoitukseen. Leivonnassa värien käyttö onnistuu helposti myös erilaisten elintarvikevärien avulla, joita voi käyttää yksittäin, tai sekoitella keskenään. Vain mielikuvitus on rajana.

Tekemällä oppii

Visuaalisesti hienon ruoan valmistus saattaa aluksi tuntua hyvinkin hankalalta ja aikaa vievältä. Kyseessä onkin todellinen taitolaji, jossa kehitys tulee olemaan loputonta. Ei siis kannata masentua, vaikka ensimmäisen kerran jälkeen pöydällä odottaisi puolikkaaksi silvottu vesimeloni, tai epämääräinen värisekamelska, jonka seasta eri aineksia on vaikea edes erottaa toisistaan.

Harjoittelu kannattaa aloittaa pienistä annoksista, ja hakea inspiraatiota esimerkiksi erilaisilta nettisivustoilta ja kokkiohjelmista. Epäonnistumisetkin kuuluvat asiaan, ja niistä ei suinkaan kannata masentua, sillä ne ovat osa kehittymisprosessia. Epäonnistunutkin ruoka voi olla herkullisen makuista, ja seuraavalla kerralla onnistuminen tuntuu vielä entistäkin paremmalta!