Vihreä vallankumous

Kasvisruokavalion suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja uusia, vegaaniseen ruokavalioon sopivia tuotteita tulee jatkuvasti markkinoille. Kasviperäiseen ruokavalioon siirtyminen voi tapahtua monista syistä: osalle eläinten oikeudet ovat pääsyy elämäntapamuutokseen, toiset taas ovat vakuuttuneita kasvisruokavalion positiivisista vaikutuksista terveyteen tai ympäristöön. Myös useat järjestöt ovat alkaneet puhua kasvisruokavalion puolesta, sitä mukaa kun tieto lihan vaikutuksista terveyteen on lisääntynyt.

Ruokatottumusten mullistus nuorten keskuudessa

Vaikka lihan kulutus kasvaa tasaisesti, niin lähes joka viides 17–24-vuotias elää ilman lihaa. Kasvisruokatrendi onkin selkeästi esillä erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmässä, kun taas 65–74-vuotiaista suurin osa syö edelleen lihaa. On myös väitetty, että kasvisruokabuumi on ainoastaan pääkaupunkiseudun ilmiö – tämä ei ole kuitenkaan täysin totta, sillä lihaton ruokavalio on lisääntynyt huomattavasti ympäri Suomea, vaikka pääkaupunkiseutu onkin edelleen johdossa lihattomien kotitalouksien osalta. Trendin suosiosta pääkaupunkiseudulla kertoo esimerkiksi se, että Keskon kauramaitomyynnistä viidesosa tapahtuu Helsingissä. Helsinki muodostaa myös neljäsosan härkiksen ja nyhtökauran myynnistä.

Mistä vegaanin ruokavalio koostuu?

Vegaanin ruokavalio koostuu kasvikunnan antimista. Aatteellisista syistä vegaani ei siis syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Monipuolisen kasviperäisen ruokavalion voi koostaa helposti, sillä maailmassa on 20 000 syötävää kasvilajia. Vihannekset, hedelmät, erilaiset palkokasvit, pähkinät, sienet, viljatuotteet ja lihankorvikkeet luovat ruokavalion, josta ei puutu mitään, B-12- ja D-vitamiinia lukuunottamatta. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin suhteen täytyy nähdä hieman ylimääräistä vaivaa, mutta kun niiden saanti on turvattu niin kasvisruokavalio soveltuu hyvin jokaiseen elämänvaiheeseen samaan tapaan kuin Freedomrahoitus.fi.

Kasvisruokavalioon sopivat innovaatiot

Esimerkiksi lihankorvikevalikoima laajentuu jatkuvasti kasvisruokatrendin johdosta. Tuotteet ovat proteiinisisällöltään usein vaikuttavia, ja sopivat makunsakin puolesta vannoutuneille lihansyöjille. Kotimaisiin innovaatioihin kuuluvat muun muassa nyhtökaura, Härkis ja Vöner, jotka soveltuvat monen liharuokasuosikin vaihtoehdoksi.

Kasviperäiset vaihtoehdot maidolle

Kasviperäisiä “maitojuomia” löytyy jokaiseen makuun. Vaihtoehtoiset kasviperäiset juomat sopivat vegaaniruokavaliota noudattavien lisäksi mainiosti myös lehmänmaitoallergikoille, sillä niistä ei laktoosia tai maitoproteiinia luonnollisestikaan löydy. Suomalaiseen ruokahetkeen on perinteisesti kuulunut – voiko kasviperäisistä vaihtoehdoista siis löytyä haastajaa? Maun puolesta jokaiselle löytyy varmasti oma suosikki, sillä vaihtoehtoja on lukuisia. Näihin lukeutuvat muun muassa:

  • Soijamaito
  • Mantelimaito
  • Riisimaito
  • Kauramaito
  • Kookosmaito
  • Kvinoamaito
  • Hamppumaito

Erityisesti kauramaito on kerännyt viime vuosina huimaa suosiota täyteläisen makunsa, terveellisyytensä ja ominaisuuksiensa vuoksi.

Kasviperäistä juomaa valitessa kannattaa tarkistaa sen vitamiini- ja sokeripitoisuus. Joihinkin valmisteisiin lisätään terveyden kannalta hyödyllisiä vitamiineja, kun taas ekologisista vaihtoehdoista ne on jätetty pois.

Vegaaniruokavalion vaikutus terveyteen

Lihan syöminen on liitetty useisiin terveysriskeihin ja kasvisruokavalio voikin pienentää mahdollisuutta sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpään. Lihaton ruokavalio soveltuu myös painonhallintaan, sillä runsas lihansyönti on yhteydessä lihavuuteen. Kasvikset puolestaan sisältävät tyypillisesti vähemmän energiaa, jolloin energiansaanti jää vähäisemmäksi ilman näläntunnetta.

Vegaaniruokavaliota noudattavan tulee huolehtia rasvojen saannista – etenkin omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä, minkä takia rypsiöljyn, margariinin ja pähkinöiden olisikin hyvä kuulua ruokavalioon.

Kuten mainittu, kasvisruokailijan tulee kuitenkin olla varpaillaan vitamiinien ja kivennäisaineiden suhteen. Erityisesti B-12-vitamiini on elintärkeä, minkä takia vegaanin on syötävä sitä purkista. Myös esimerkiksi kalsiumin ja D-vitamiinin suhteen kannattaa olla tarkkana – näitä tosin voi saada myöskin esimerkiksi useista kasviperäisistä juomista, vaikka sisällysluetteloa kannattaa konsultoida tämän asian varmistamiseksi.