Parasta ruokaa maailmalta

 

Makuasioista ei tunnetusti voi kiistellä, eivätkä totta puhuen asiantuntijoiden ennustukset ole menneet niin hyvin viimeisen vuoden aikana, että heidän analyysinsä pitäisi ottaa sinisilmin vastaan. Hyväksi onneksi ruoka-asiantuntijat tuntuvat sentään osuvan maaliin terävillä raporteillaan ja suosituksillaan.

World map with spices and herbs

Tässä artikkelissa me tutkimme ikivanhaa arvoitusta: mikä on maailman paras ateria ja jos sellainen on olemassa, mistä tämä ateria koostuu?

Muuttuvat ajat ja ateriat

Jokaisen ihmisen mielestä oman äidin valmistamat sapuskat ovat maailman parasta ruokaa. Samaan hengenvetoon pitää myös myöntää, että ruokatrendit yleisellä tasolla eivät ole välttämättä universaaleja tai ajattomia totuuksia, vaan ne muuttuvat ajan hengen myötä.

Kulttuuriperinnön perspektiivistä tarkastellen, globalisoituminen on myös laajentanut ihmisten ruokatottumuksia ja gastronomisia mieltymyksiä. Toisaalta kaikella kunnioituksella Tamperetta kohtaan, on erittäin vaikeaa nähdä Kenian Maasai-heimon nauttivan Mansen mustasta makkarasta tai tamperelaisten Tappara kannattajien juovan Maasai-kulttuurin lämmintä lehmän verta sekoitettuna maitoon.

Globalisoitunut gastronomia

Yksi kansallisen identiteetin tärkein elementti on ruokakulttuuri. Elämme yhä globalisoituneessa maailmassa, jossa kansallinen identiteetti muiden elementtien suhteen heikkenee ajan myötä. Hyväksi onneksi ruokakulttuuria ei pysty pirstaloida yhtä helposti.

Nimittäin harva suomalainen samaistuu esimerkiksi Thaimaan Nam Tok Hoo-ateriaan tai Skotlannin kuuluisaan haggis -ruokaan. Reiluuden nimissä muistetaan myös se, että tuskin kovin moni ranskalainen rakastuisi suomalaiseen mämmiin.

De Gustibus Non Est Disputandum

 

Mittaammeko parhaan aterian suosiota kenties sen niin sanotulla maailmanlaajuisella
vaikutusvallalla? Nimittäin tällä mittapuulla McDonald’sin Big Mac ateria on maailman suosituin
. Vai käytämmekö kenties populaatiota parhaana parametrina, jolloin Aasian ruokakulttuurista tulee maailman suosituin. Voisimme vaihtoehtoisesti miettiä myös terveellisintä ateriaa, joka tulee Perun vuorilta quinoa -aterian muodossa.

Kultainen keskitie

Whole wheat pasta with vegetables on cast iron panMe kaikki rakastamme pizzaa, hampurilaisia, kebabia sekä pippuripihviä. Mutta löydämmekö kultaista keskitietä maailman parhaan ruuan suhteen? Yhdistämällä edellä mainitut elementit eli maailmanlaajuinen suosion, väestön sekä terveellisyyden, löydämme kaikkia tyydyttävän kompromissin: massaman curry Thaimaasta. Jopa me suomalaiset nautimme Aasian curry-pohjaisista ja terveellisistä aterioista niin Helsingin ravintoloissa kuin myös turisteina Pariisin gourmet-paikoissa.

Meidän valintamme?

Koska ihmiset ovat historian aikana aloittaneet verisiä sotia varsin typerien syiden takia, haluamme varmistaa, että ruoka-asioista väittely ei aloita uutta maailmansotaa tai sivilisaation lopullista tuhoa. Tästä johtuen päädymme siihen tulokseen, että äitien tekemä ruuat ovat maailman parhaat ateriat.

Hyvää ruokahalua!