Intohimosta ravintolayrittäjäksi

Oletko aina haaveillut yrittäjyydestä? Onko ruoka ollut jo pitkään intohimosi? Haluaisitko, että muutkin pääsisivät maistamaan lempiruokiasi? Ravintolayrittäjyys houkuttelee monia ja oikein toteutettuna onkin palkitseva ja inspiroiva ala. Paljon asioita tulee silti ottaa huomioon, ennen kuin pääsee kirjoittamaan liitutauluun päivän erikoisia. Lupa-asioista tulee selviytyä kunnialla, pitää löytää työntekijät ja tavarantoimittajat ruokalistan laadinnasta puhumattakaan. Jos oma tietämys ei ulotu jokaiseen osa-alueeseen, kannattaa konsultoida tai palkata ammattilaisia hoitamaan osa asioista.

Ravintolan perustamiseen tarvitaan ammattitaitoa

Kun ravintolaa lähdetään perustamaan, ensimmäisenä mielessä on jonkinlainen visio. Tarjotaanko uudessa ravintolassa kenties italialaista tai intialaista ruokaa vai pitäydytäänkö kansainvälisessä menussa? Minkälainen ravintolan kohderyhmä on? Toivotaanko asiakkaiksi illastavia pariskuntia, lounastavia työmiehiä vai kenties nuorempia ruokailijoita? Vision lisäksi on hyvä, jos jollain perustajista on taloustietämystä. Muussa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä tilitoimistoon tai vaikka paikkakunnan yrityshautomoon. Yrityksen perustamiseen yleensäkin liittyy useita osa-alueita, joista on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa heti alusta alkaen. Vaikka ravintola-alasta olisikin aiempaa kokemusta, lupa-asioista, kirjanpidosta ja työsopimuksen yksityiskohdista ei välttämättä löydy itseltä riittävästi tietoa.

Uuden ravintolan rahoitus

Ennen kuin uudesta ravintolasta ehtii tienata vielä euroakaan, on siitä kuitenkin suuri määrä kuluja. Ravintolalle pitää löytää sopivat toimitilat, laitteita tulee hankkia keittiöön, kalusteita ravintolasaliin, sekä tuotteita varastoon. Uuden yrityksen kannattaa panostaa myös mainostamiseen, jotta asiakkaita saadaan houkuteltua paikalle. Investoijien hankkiminen perustettavalle ravintolalle saattaa olla hankalaa ja omaa alkupääomaa ei välttämättä löydy. Tässä avuksi voi tulla Yrityslaina, joka auttaa aloittavan yrittäjän alkuun. Kun rahasta ei tarvitse heti murehtia, on toiminnan aloittaminen helpompaa.

Useita lupia tarvitaan

Kaiken hauskan suunnittelun ja ideoinnin keskellä tulee muistaa myös se, että paperitöiden tulee olla kunnossa. Useita erilaisia lupia tarvitaan ravintolan perustamiseen ja työ saattaa tuntua pitkäveteiseltäkin. Erilaisten lupien ja byrokratian määrä ei ole kuitenkaan mahdoton ja kun ne hoitaa kunnolla, voi huoletta keskittyä olennaiseen yritystoimintaan eli erinomaisen ruuan myymiseen. Kaikkien yritysten perustamiseen tarvitaan erilaisia perustamistoimenpiteitä. Näissä asioissa hyvä tilitoimisto on erinomainen etu. Erityisesti ravintolan perustamiseen liittyy kuitenkin muutamia tiettyjä seikkoja, jotka tulee olla kunnossa ennen toiminnan aloittamista.

Ravintolan toimitilan tulee olla hyväksytty elintarviketilaksi terveysviranomaisen toimesta. Rakennusvalvontaviraston on pitänyt hyväksyä tila ravintolakäyttöön sopivaksi ja pelastuslaitoksen tekemä palotarkastus tulee olla tehtynä. Näiden lisäksi hieman toiminnasta riippuen myös nippu muita lupia saattaa olla aiheellista hankkia. Määrä ei ole kuitenkaan mitenkään mahdoton ja samalla kun yrittäjä rustailee omavalvontasuunnitelmaa, tulee myös miettineeksi hygieniapuolta ja kylmäketjun säilymistä. Ravintolatoiminnan kannalta nämä ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeitä kuin erinomainen ruokalistakin.

Tarjolla parasta ruokaa

Vaikka yrityksen perustamisessa on paljon muistettavia asioita ja etenkin uusi ravintola tarvitsee paljon suunnittelua ja budjetointia, ei sovi kuitenkaan unohtaa sitä keskeisintä, eli ruokaa. Tärkeintä ravintolan perustamisessa on tarjota asiakkaille laadukkaista raaka-aineista antaumuksella valmistettuja annoksia. Vain panostamalla ruokaan voi olla varma asiakaskunnan jatkuvuudesta, sekä ravintolan menestyksestä. Huolimatta siitä, onko kyseessä fine dining -ravintola vai tavallista arkiruokaa tarjoava kuppila, on pääpaino raaka-aineissa sekä tinkimättömässä ammattitaidossa. Kun on tiedossa se, mistä ruoka on kotoisin ja miten se on valmistettu, voivat omistajatkin olla ylpeitä uudesta ravintolastaan.